Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-03@07:17:01 GMT

اعتراض فقط ۴ درصد خانوارها به قطع یارانه

تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۳۱۷۳۸۷

اعتراض فقط ۴ درصد خانوارها به قطع یارانه

سخنگوی ستاد تبصره ۱۴ بودجه با بیان اینکه از ۲۰۰ هزار خانوار مشمول حذف یارانه نقدی فقط ۴ درصد به قطع یارانه اعتراض داشتند گفت: از ۳۲ هزار مراجعه به دفاتر پیشخوان ۲۶ هزار نفر از ثبت اعتراض منصرف شدند. ۱۰ مهر ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۸ رسانه ها خواندنی نظرات - اخبار رسانه ها -

به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم، حسین میرزایی در گفتگو با مهر، درباره آخرین وضعیت ثبت اعتراض‌ از سوی سرپرستان خانوارهایی که یارانه آنها در شهریورماه قطع شد، گفت: از بین کمتر از 200 هزار خانواری که یارانه نقدی آنها به تازگی قطع شده است، تا انتهای روز دوشنبه (هشتم مهرماه) 32 هزار سرپرست خانوار معادل 17 درصد از کل حذف شدگان، به دفاتر پیشخوان دولت برای تکمیل و ارائه رضایتنامه مجوز دسترسی به حساب‌های بانکی خود مراجعه کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: تمامی 32 هزار مراجعه کننده به دفاتر پیشخوان پس از تکمیل فرم رضایتنامه دسترسی به حساب‌های بانکی، برای ورود به سامانه «یارانه 10» کد رهگیری دریافت کردند که از این میزان فقط 7200 نفر وارد سامانه یارانه شدند و پس از مشاهده گزارش از وضعیت تراکنش بانکی اعضای خانوارشان، اعتراض خود را ثبت کردند.

سخنگوی ستاد اجرایی تبصره 14 بودجه 98 ادامه داد: این آمار نشان می دهد از 32 هزار سرپرست خانواری که به دفاتر پیشخوان مراجعه کردند 26 هزار معترض به قطع یارانه نقدی معادل بیش از ٨ درصد که خود را محق دریافت یارانه می دانستند، پس از مراجعه به دفتر پیشخوان و دریافت کد رهگیری، به سامانه «یارانه 10» مراجعه کردند اما پس از مشاهده گزارش وضعیت تراکنش های بانکی خود، از ثبت اعتراض در سامانه منصرف شده اند.

میرزایی گفت: بنابراین فقط حدود 4 درصد از کل خانوارهایی که یارانه آنها در شهریورماه حذف شده است، پس از مراجعه به سامانه و دریافت وضعیت گزارش تراکنش ها و حساب بانکی، اعتراض شان نسبت به قطع یارانه برقرار ماند و بقیه، از ثبت اعتراض انصراف دادند. 

سخنگوی ستاد اجرایی تبصره 14 قانون بودجه 98 کل کشور افزود: این حجم اندک از میزان اعتراض به قطع یارانه نقدی، نشان دهنده دقت بالای فرایند شناسایی خانوارهای مشمول در پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان است. ضمن اینکه تعداد بالای افرادی که در مرحله اول به قطع یارانه اعتراض داشتند، پس از مراجعه به سامانه و دریافت گزارش تراکنش های بانکی از ثبت اعتراض خود منصرف شدند، نشان از افزایش پذیرش روند رو به رشد متقاعد شدن افراد و پذیرش برآورد صورت گرفته از توان مالی خانوارشان است.

انتهای پیام/

بازگشت به صفحه رسانه‌ها

R41383/P/S9,1299/CT12

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۱۷۳۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دلیل اعتراض طلافروشان چیست؟

رییس اتحادیه طلا گفت: زمستان پارسال مقرر شد ثبت اطلاعات و سرمایه در سامانه جامع تجارت تا ۳ ماه به تعویق بیفتد تا اگر نیاز به اصلاح بود این اصلاحات صورت گیرد اما هیچ اصلاحی صورت نگرفته است.

نادر بذرافشان رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر تهران در گفت و گو با مهر، در مورد علت اعتراض طلافروشان اظهار کرد: سامانه جامع تجارت از قبل فعال بود اما در مورد عملکرد آن ابهاماتی برای صنف طلا وجود داشت که زمستان پارسال مقرر شد ثبت اطلاعات و سرمایه در سامانه جامع تجارت تا ۳ ماه به تعویق بیفتد تا اگر نیاز به اصلاح بود این اصلاحات صورت گیرد. در این زمینه جلسات متعددی با مسوولین ذی ربط برای حل مشکلات داشتیم اما دولت هیچ گونه اقدامی برای رفع مشکلات صنعت ما نکرد. بر همین اساس هم فعالان صنف طلا اعتراضاتی نسبت به این موضوع داشتند.

وی افزود: فعالان صنف و صنعت طلا نسبت به ثبت سرمایه، امنیت سامانه و صدور فاکتورها اعتراض دارند زیرا در آخرین جلسه ای که در وزارت کشور داشتیم قرار بود سامانه جامع تجارت و سامانه امور مودیان به صورت یکپارچه در یک سامانه فعالیت کنند و ثبت فاکتور انجام دهند اما در این ۳ ماه هیچ اتفاقی نیفتاد و مسوولین هم اعلام کردند که به طور کلی امکان تجمیع وجود ندارد.

بذرافشان تصریح کرد: این در حالیست که با وضع فعلی برای فعالان صنف و صنعت طلا سردرگمی به وجود آمده است؛ به عنوان نمونه ثبت فاکتورهای الکترونیکی در سامانه امور مودیان به صورت ریال و در سامانه جامع تجارت به صورت وزن است. همچنین در سامانه امور مودیان ثبتکارت ملی الزامی نیست اما در سامانه جامع تجارت ثبت کد ملی الزامی است.

وی ادامه داد: از سویی دیگر فعالان صنف طلا نگران هستند که در آینده بحث مالیات بر عایدی سرمایه مشمول آنها هم بشود.

رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر تهران تاکید کرد: فعالان این بخش نسبت به شفاف سازی مشکلی ندارند و همکاری های لازم را هم انجام می دهند اما تعدد این سامانه ها و ناهماهنگی نهادها در مورد رفع این مشکل موجب اعتراض فعالان صنف و صنعت طلا و جواهر شده است.

وی یادآور شد: جلساتی با حضور نمایندگان استانداری، بسیج اصناف، اتاق اصناف و وزارت صمت داشتیم اما اعلام کردند که قانون باید اجرا شود؛ اما لازم است مسوولین نسبت به اصلاح این رویه اقدام کنند زیرا امسال سال جهش تولید با مشارکت مردم است اما صنعت طلا که پارسال هم مشکلات زیادی داشت از ابتدای امسال دچار بحران شدیدی شده و ممکن است شرایط مالی تولیدکنندگان طلا بحرانی شود.

بذرافشان گفت: ۵۰۰ هزار نفر در صنعت طلا مشغول به کار هستند و ۷۰ هزار نفر فعال صنفی داریم. ما ۳ ماه پیش به فعالان امید دادیم که این ماجرا را پی گیری می کنیم و پی گیری ها را انجام دادیم ولی خروجی نداشت.

وی یادآور شد: بازار راکد است و خریداری نیست و با اجرای این دست از قوانین، اعتراض پیش می آید. فعالان صنف و صنعت طلا از دیروز واحدهای خود را تعطیل و نیمه تعطیل کردند.

دیگر خبرها

  • نرخ سود بین بانکی تغییر کرد/ جزییات
  • نرخ بهره بین بانکی به ۲۳.۵ درصد رسید + جدول
  • طلا فروشان باز هم زیر بار نرفتند!
  • اختلال در سامانه وام فرزندآوری و سردرگمی متقاضیان
  • اختلال در سامانه بیمه سلامت بیماران را کلافه کرد
  • بزودی صدور دسته چک منوط به ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان خواهد شد
  • ۵ هزار سامانه خورشیدی در فارس راه اندازی می شود
  • دلیل اعتراض طلافروشان چیست؟
  • دست باز مستاجران در عقد قرارداد اجاره / با سامانه خودنویس، دیگر نیازی به مراجعه به مشاورین امکان نیست
  • فعال‌سازی بانکداری اینترنتی در بانک ملت بدون مراجعه حضوری